Historiek

historiek emgroup kleinVan 1980 tot 2022, van Electromatic tot EM Group.

In 1980 stichtten Dhr. Gilbert Smet en Dhr. Rudi Henne de firma Electromatic, gevestigd te Sint-Niklaas, met als doel elektronische tikklokken te vervaardigen ter vervanging van de mechanische varianten die toen in heel wat bedrijven werden gebruikt. Al vrij snel slaagde Electromatic er in om een aantal gerenommeerde bedrijven tot tevreden klanten te maken.

In 1982 werden 3 medewerkers aangeworven om in te spelen op de snel groeiende behoefte in de markt. Naast een aantal standaardproducten werden ook meer en meer oplossingen op maat van de klant gemaakt. Het ging hier uitsluitend om hardware (toestellen/tikklokken).

Vanaf 1985 werd gestart met het ontwikkelen van softwaretoepassingen voor de eigen toestellen. De bedrijven vroegen meer en meer om totaaloplossingen (hardware en software) en dit heeft geleid tot de oprichting van de firma E.M. Data Center, de software pool binnen Electromatic. In die periode deed de PC zijn intrede binnen heel wat bedrijven en Electromatic speelde met EM Data Center snel in op die groeimarkt. Reeds in die periode groeiden binnen Electromatic 4 pijlers die tijdens de volgende jaren verder uitgebouwd werden: toegangscontrole, tijdregistratie, job opvolging en brandstofverdeling. In 1985 verhuisde Electromatic tevens van een privéwoning naar een industrieel gebouw, waarmee definitief de weg van de expansie werd gekozen.

De volgende jaren werd het aantal werknemers jaarlijks zowat verdubbeld en in 1990 werd ook de beschikbare ruimte binnen het gebouw verdubbeld. Voortaan bood Electromatic niet enkel een brede waaier van toestellen in functie van uiteenlopende behoeftes aan, maar tevens een tiental standaardprogramma’s die bovendien ook op maat van de klant konden aangepast worden.

Eind 2003 werd beslist om, in functie van de ambitieuze groeiplannen, strategische allianties aan te gaan met partners in diverse sectoren en landen en om de bestaande afdelingen binnen de firma in de toekomst als afzonderlijke business units te laten bestaan. De resultaten van die nieuwe partnerships zouden pas in de loop van 2004 en 2005 zichtbaar worden.

In het kader van de veranderingen werd begin 2004 geopteerd voor een overkoepelende organisatie: EM Group. De naam EM Group zal voortaan het uithangbord zijn voor een netwerk van business units (Electromatic, E.M. Data Center, …) en binnen- en buitenlandse partners.

Midden 2004 gaat EM een partnership aan met de firma Paralax, marktleider in Nederland, voor het verdelen en implementeren in de Benelux van hun software voor personeelsplanning: Rostar Flex en Rostar Cas. EM Group speelt hiermee in op de groeiende behoefte binnen steeds meer bedrijven om personeelsplanning te integreren in hun oplossingen voor tijdregistratie.

In september 2005 brengt EM Group een compleet vernieuwde versie van haar bestaande E-line software voor Employee Self-Services (ESS). Deze vernieuwde toepassing is ontwikkeld binnen een .Net omgeving.

In 2007 start EM Group met de verkoop en installatie van de Mobotix Camerasystemen en biometrische (fingerprint) readers.

Op 1 september 2008 vindt bij EM Group een Management Buy-Out plaats. De 2 oorspronkelijke oprichters van Electromatic nv en E.M. Data Center nv (Dhr. Rudi Henne en Dhr Gilbert Smet) beslissen met pensioen te gaan en verkopen 100% van de aandelen van beide NV’s aan 4 leden van het management: Peter Vanhuffel, Wim Polfliet, Roger Van Hees en Marc Janssens. De firma blijft dus voor 100% in Belgische handen!

Op 1 januari 2011 fuseren Electromatic Sint-Niklaas NV en E.M. Data Center NV. Het fusiebedrijf krijgt de naam EM GROUP bvba.

In 2011 worden heel wat EM klanten voorzien van de nieuwe de Galantis Access software voor toegangscontrole. Deze softwaremodule binnen de overkoepelende Galantis® software suite werd ontwikkeld in .Net en draait voortaan op SQL servers.

In november 2015 organiseert EM Group voor de 25e keer een seminarie over camerabewaking. Met deze jubileum editie werd de kaap van 1000 deelnemers overschreden. EM Group realiseerde intussen honderden cameraprojecten bij bedrijven in zowat alle sectoren.

Eind 2015 krijgt ook de ESS module E-Certo een opvolger met de nieuwe Galantis MyTime software. Deze module draait voortaan niet enkel op een desktop maar tevens op alle mobiele platformen.

In 2016 wordt de nieuwe Galantis Time software voor tijdregistratie voor het eerst geïnstalleerd bij een aantal klanten. Galantis Time is voortaan ook webbased. De nieuwe software voldoet daarmee aan de groeiende vraag naar gehoste toepassingen en kan voortaan worden gekocht of gehuurd.

In 2018 brengt EM de nieuwe EM123 tijdsregistratie terminal. Dit toestel, dat werkt met de nieuwste Mifare-Desfire technologie of met biometrie, maakt ook gebruik van Cloud technologie. Het kan zowel op het vast als het draadloos netwerk van de klant worden geïnstalleerd, maar eventueel ook via het publieke Proximus netwerk.

Eind 2020 komt Kevin De Win het management versterken als medeaandeelhouder. Kevin was reeds 15 jaar actief bij EM Group en was er sedert 2018 sales manager.

Begin 2023 komt er een opvolger voor de bezoekersbeheermodule Galantis Visitor, namelijk Galantis Gatehouse. Deze module komt er nadat EM Group samen met The Staff Solutions de handen in elkaar slaan en gaan voor een intuïtieve en professionele look voor bezoekersbeheer.

Eind 2023 wordt er besloten om naast Mobotix camera's ook Dahua camera's aan te bieden. 

Vanaf 1 juli 2024 gaat Roger Van Hees op pensioen en blijven er 4 leden van het management team over.

Vandaag telt EM Group een 40-tal medewerkers en zowat 2000 klanten (b2b). Zowel de administratie, sales, marketing, R&D, technische dienst als de softwareontwikkeling en de productie zijn gehuisvest te Sint-Niklaas. De klanten zitten verspreid in alle sectoren en het klantenbestand omvat zowel kleine en middelgrote ondernemingen als multinationals.

Realisaties